La Commedia dell'Arte cu Massimiliano Nugnes

Photo by Cristi Dadal. Teatrul Masca

     Massimiliano Nugnes este actor, regizor și Director Artistic la Breasla Actorilor.

    A colaborat timp de 10 ani cu Teatrul Masca, fiind distribuit, printre altele, în spectacolele Regele CerbÎndrăgostiții și Comedianții, regia Michele Modesto Casarin.

    A absolvit în 2018 Masteratul în Arta Actorului la UNATC „I. L. Caragiale” București. În același an, câștigă Premiul pentru cel mai bun actor în spectacolul „Slugă la 5 stăpâni”, regia Mihai Gruia Sandu, selectat la FIT Turda.

    În anul 2019, montează primul său spectacol de Commedia dell’Arte – WANTED – cu premieră la Teatrul Nottara, iar în 2020 – DUCELE – producție realizată de Breasla Actorilor în parteneriat cu UNArte București.

    Din 9 noiembrie 2020, începe să predea actorilor și studenților la facultățile de teatru cursuri de Commedia dell’Arte, susținute în fiecare luni și joi, între orele 19.00 – 22.00 la Studioul „Breasla Actorilor”.

    Cu această ocazie, l-am rugat să ne spună câte ceva despre el și despre acest curs – La Commedia dell’Arte – Scenarii, Măști, Improvizație.

1. Ce reprezintă Commedia dell’Arte pentru Massimiliano Nugnes?

      Commedia este baza teatrului modern, a teatrului profesionist. Reprezintă atât disciplină fizică, cât și emoțională, iar matematica ei creează linii bine definite, dar nu rigide. Eu m-am îndrăgostit de acest stil din primul spectacol pe care l-am văzut. Pentru mine reprezintă claritate și calitate.

2. Care sunt motivele pentru care ai ales să susții acest curs?

      Consider că în România Commedia este prost reprezentată. Timpul de repetiții pentru spectacole, în general, este prea scurt pentru a cuprinde și un antrenament al actorului, o decodificare a elementelor specifice, și se concentrează mai mult pe punerea în scenă, scăzând considerabil calitatea spectacolului. Acest curs are menirea să îi ajute pe participanți să descopere nu doar Commedia, ci și propria expresivitate și să pregătească actorii pentru orice fel de reprezentație.

3. Ce crezi că ai învățat din experiența întâlnirii cu Michele Modesto Casarin?

      Multe. Mult prea multe ca să le înțeleg pe deplin. Practic, am învățat ce este teatrul profesionist, am învățat că forma şi expresivitatea corporală nu exclud trăirea profundă.

4. La ce se pot aștepta participanții de la acest curs?

      Cursul integral va aborda stilul în întreaga lui complexitate. Dezvoltarea propriocepției, îmbunătățirea expresivității corporale, lucrul cu masca, descoperirea personajelor clasice, dar și a celor personale, improvizații, lazzi, scene, iar dacă situația ne permite și cursanții vor dori, chiar un spectacol, totul presărat cu istoria Commediei și anecdote.

5. Ce mesaj ai vrea să le transmiți cursanților?

      Mai ales acum, când teatrul trece printr-o perioadă dificilă, este important să nu ne pierdem antrenamentul şi dragostea de joc. Vă aşteptăm cu brațele deschise la cursul de Commedia dell’Arte – Scenarii, Măști și Improvizație.

     

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending
error: Content is protected !!

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account

Loading...