Despre

Breasla Actorilor organizează în perioada 8 – 12 august 2021 un Masterclass de Commedia dell’Arte, susținut de Michele Modesto Casarin – regizor, pedagog și actor, expert în teatru de mască recunoscut la nivel internațional – asistat de Claudio Colombo – actor, creator de măști, expert în teatru fizic.

Masterclass-ul se va desfășura în București, pe parcursul a 5 zile (8 – 12 august), în intervalul orar 13:00 – 19:00 duminica și 10:00 – 17:00 de luni până joi, și se adresează atât actorilor profesioniști, cât și celor care doresc să își îmbunătățească tehnica și expresivitatea corporală.

În același timp, evenimentul reprezintă o bună ocazie de a fi selectat într-un spectacol de commedia dell’arte montat de Michele Modesto Casarin și Massimiliano Nugnes în anul 2022.

Prezentare

Commedia dell’Arte, baza tradiției italiene, este rădăcina teatrului european și contemporan, prim exemplu al teatrului ca profesie, este un teatru popular și cult în același timp.
De ce să ne apropiem de lumea Commediei dell’Arte?
Deoarece prin tehnicile sale se pot obține flexibilitate, simț al ritmului și capacitate de improvizație. Este fără îndoială una din cele mai bune forme de antrenament pentru actorii ce abordează diferite genuri teatrale, chiar și pe cele aparent distante de Commedia.

Rezultate Masterclass

Masca, acoperind expresia feței, obligă actorul la o implicare fizică desăvârșită și la o amplificare a gestualității, bazându-se pe maxima autenticitate și veritate a corpului. Analiza mișcării și Improvizația sunt cele două direcții de-a lungul cărora se articulează masterclass-ul, care pornește de la descoperirea măștii ca instrument expresiv, îi studiază mișcarea în spațiu, abordează jocul teatral ca izvor de nebunie a actorului, investighează urgența și motorul acțiunilor și studiază lazzi.

Se vor aborda mișcările, stilizarea și lumea complexă a măștilor în interiorul unei scene de canava. Se vor crea paralele între povești și personaje ale Commediei dell’Arte și povești și personaje ale Teatrului, pentru a întări, prin tehnica comicilor dell’Arte, puterea expresivă a performerilor de spectacole. Fiecare personaj cu mască are un parcurs precis în căutarea unui trup, unei voci și a unor gesturi extra-cotidiene.

Rezultatele finale ale acestui masterclass vor fi acelea de dobândire a instrumentelor indispensabile de „trasare” a acelor coduri de expresie, esențiale în construirea improvizațiilor trăite de personajele noastre.

Abordări Propuse

• antrenament fizic legat de îmbunătățirea mișcării corpului în spațiu;
• antrenament fizic al abilităților motorii preliminar folosirii măștilor: respirația, conectarea centru-periferie, cap-bazin;
• tehnici de bază pentru interpretare cu mască;
• antrenament fizic și exerciții ritmice, fizice, vocale și de intonație;
• „lectura” măștii – recunoaștere a punctelor focale;
• lucru asupra spațiului, ritmicii spațiale și mișcării de intrare și ieșire în și din scenă;
• crearea și dezvoltarea propriului personaj de Commedia dell’Arte;
• stilizarea istorică a măștilor (Arlecchino, Zanni, Pantalone, Brighella, Dottore, Capitano): mișcări, gesturi și interpretare specifică a fiecărui personaj;
• improvizații cu masca, libera născocire a participanților de scene scurte între măști diferite;
• elaborarea și structurarea improvizației: către construirea unei canavale.

Michele Modesto Casarin

Michele Modesto Casarin este regizor, actor și profesor de Commedia dell’Arte. A studiat cu figuri importante ale teatrului național și internațional, precum Carlo Boso, Eugenio Allegri, Enrico Bonavera, Stefano Perocco di Meduna A. Vasiliev, E. Montanari și M. Martinelli, C. Ronconi, P. Maccarinelli…
În ’95 este membru fondator al companiei de teatru Pantakin, devenind și unul dintre regizorii artistici. De-a lungul anilor s-a dedicat din ce în ce mai mult regiei, dezvoltându-și propria idee de experimentare prin mască, pe care o aplică pedagogiei.

Informații și Înscrieri

Accesul la Masterclass este privat, iar numărul de locuri este limitat la 20 de participanți.

LOCAȚIE:
8 – 12 august 2021 – Palatul Universul
Str. Ion Brezoianu 23-25, 010131 București

PREȚ BILETE:
650 lei – până la data de 15 iulie 2021
750 lei – până la data de 31 iulie 2021
900 lei – până la data de 8 august 2021

Programul va fi următorul:
Duminică, 8 august: 13:00 – 19:00
Luni-Joi | 9 – 12 august: 10:00 – 17:00; cu o pauză de maximum o oră.

Plata se poate face prin transfer bancar în contul RO36 RZBR 0000 0600 1726 4581, Raiffeisen Bank SA – S.C. BREASLA ACTORILOR S.R.L. cu mențiunea „acces masterclass”.

Pentru înscrieri și alte informații, vă rugăm să ne contactați la adresa contact@breaslaactorilor.ro sau la numărul de telefon 0770.660.105.

Locație

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending
Don`t copy text!

Log in with your credentials

Forgot your details?